Totoriška kulinarija

LIETUVOS TOTORIŲ TRADICINIS AMATAS –  KULINARIJA

Tradiciniai amatai – ideali vietinio savitumo išraiška. Lietuvos totorius sėkmingai reprezentuoja kulinarinio paveldas.

Totoriška virtuvė gausi tradiciniais  patiekalais.

Populiariausi ir labiausiai žinomi :

  • pyragai –  tai  kepiniai  „arbūznikas“  ir „šimtalapis“, kurie yra gaminami  iš mielinės tešlos, įdarytos moliūgu  ir mėsa, razinomis ir aguonomis. Įdarai gali būti: slyvos, džiovintos kriaušės, varškė.
  • Čeburekai – riebaluose keptas miltinis patiekalas su mėsos ir svogūnų įdaru.
  • Dolma (balandėliai) – vynuogių lapuose avienos mėsa su sorų kruopomis.
  • Virtiniai „koldūnai“ (kundumai) – miltinė tešla įdaryta kapota aviena, jautiena su svogūnais ir kitais
  • Ryžių košė su razinomis ir pagardinama sviestu, cukrumi ir cinamonu.
  • Štukamensas – troškinta jautiena, veršiena arba aviena su pupelių padažu. Naudojama daug prieskonių (petražolių, lauro lapų, krapų, morkų, svogūnų, pipirų, druskos).
  • Vytinta žąsiena, jautiena – marinuota su prieskoniais mėsa džiovinama saulėje.
  • Čenakai – troškinta mėsa su bulvėmis ir prieskoniais.
  • Cimosas – morkų troškinys su avienos arba jautienos kukuliais.
  • Kepta višta įdaryta avienos arba jautienos įdaru su prieskoniais, morkomis.
  • Sriuba – rūgštynių su pienu, grietine ir prieskoniais. Patiekiama šalta.
  • Sriuba – dilgelių  su aviena ,jautiena ,bulvėmis ,prieskoniais. Tinka virtas kiaušinis.
  • Sriuba – moliūgų su morkomis ,bulvėmis virta su pienu.
  • Sriuba „Šurpa“ – virta aviena ,jautiena su daržovėmis ir prieskoniais.
  • Virtos didelės pupos.
  • Kompotas džiovintų vaisių (obuoliai, slyvos, kriaušės).
  • Banda ant kopūstų lapų.
  • Chalva
  • Tradicinis amatas vystomas – Alytaus m. ,  Raižių km. Alytaus raj., Kauno m., Keturiasdešimt totorių km. Viniaus raj.

 

Tradicinis totorių pyragas „Šimtalapis“. Nuotraukos autorius Eugenijus Strioga

 

Lietuvos totorių kulinarinis paveldas – koldūnai. Nuotraukos autorius – Eugenijus Strioga.

 

Patiekalų receptus galima rasti knygose:

„Šimtalapis ir ne tik…“. Autorė L.Gaidukevičienė, 2011 m.

„Totorių virtuvės kulinariniai receptai“.Autorė L.Gaidukevičienė, 2012 m.

„Totoriai Lietuvoje (1918-2019)”. Autorius M.Jakubauskas, 2021 m.